سرلشکر موسوی: بسیج مهیای پاسخ به نیاز‌های مردم و کشور است پزشکیان: بسیاری از مشکلات کشور قابل حل است/ انتخابی برای انتقال پایتخت نداریم دکتر پزشکیان وارد استان قزوین شد پیام تسلیت رهبر انقلاب درپی درگذشت فرزند حجت‌الاسلام کاظم صدیقی ابلاغ دستورالعمل بازنشستگی مادران با ۲۰ سال سابقه خدمت جزئیات طرح جدید پیش نویس نیرو‌های شرکتی فرزند حجت الاسلام کاظم صدیقی درگذشت پزشکیان: رعایت قوانین عفاف و حجاب باید از سوی مدیران و کارکنان دستگاه‌ها آغاز شود /توصیه جدی رئیس جمهور به صدا و سیما ابلاغ آیین‌نامه نظام بودجه‌ریزی و پرداخت مبتنی بر عملکرد در دستگاه‌های اجرایی تعیین تکلیف پرداخت فوق العاده خاص کارمندان فرمانده سپاه عاشورا: هیچ جاسوسی در دفاع مقدس ۱۲ روزه در آذربایجان شرقی دستگیر نشد عارف: حمله به تأسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نقض فاحش موازین بین‌المللی است/ سند همکاری‌های اعضای شانگهای امضا شد جزئیات تازه درباره شهادت سردار حاجی‌زاده از زبان سخنگوی سپاه خبر مهم رئیس سازمان اداری و استخدامی درباره حقوق کارکنان دولت وزیر اطلاعات: طرح «مقابله با نفوذ» در حال بررسی در کمیسیون امنیت ملی است

قانون را دوباره بخوانید!

چند ماه تا پایان دولت باقی‌مانده و کسانی که بیشتر بر طبل دوری از حواشی می‌کوبند، بیشتر حاشیه می‌سازند.
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۹ - ۲۰ آذر ۱۳۹۹ - 2020 December 10
کد خبر: ۶۹۹۰۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ چند ماه تا پایان دولت باقی‌مانده و کسانی که بیشتر بر طبل دوری از حواشی می‌کوبند، بیشتر حاشیه می‌سازند. رئیس‌جمهور محترم در جلسه هیئت‌وزیران گفته‌اند: «کسی نمی‌تواند برای دولت خط‌مشی تعیین کند. خط‌مشی را فقط رئیس‌جمهور می‌تواند تعیین کند. کسی نمی‌تواند برای دولت برنامه تعیین کند، برنامه را رئیس‌جمهور تعیین می‌کند به همین دلیل مردم پای صندوق‌های آراء می‌آیند و به شخص رئیس‌جمهور و به برنامه‌ آن رأی می‌دهند…برنامه‌ای که ۲۴ میلیون نفر به آن رأی دادند نمی‌شود کم یا زیاد کرد باید تمام چهار سال به آن عمل کرد…تمام چهار سال باید دنبال نظر و رأی مردم و اجرای آن بدویم. بنابراین باید صدای ما در سیاست خارجی واحد باشد.» این سخنان از چند جنبه قابل‌بررسی و تأمل است:

 

یک. به نظر می‌رسد نیاز به بازنگری در فهممان از قانون اساسی داشته باشیم. اگر حدود دوسوم مردم در انتخابات ۹۶ به رئیس‌جمهور مستقر رأی داده‌اند، بیش از نه دهم ملت ایران به قانون اساسی رأی دادند که مجلس را در جایگاه ریل‌گذاری برای دولت و نظارت بر آن قرار می‌دهد.

 

دو. رئیس محترم جمهور به اصل ۱۳۴ قانون اساسی ارجاع داده‌اند که رئیس‌جمهور را مسئول تعیین خط‌مشی دولت دانسته است، اما احتمالا اصل را کامل نخوانده‌اند، چراکه اصل ۱۳۴ چنین است : «ریاست هیئت‌وزیران با رئیس‌جمهور است که بر کار وزیران نظارت دارد و با اتخاذ تدابیر لازم به هماهنگ ساختن تصمیم‌های وزیران و هیئت دولت می‌پردازد و با همکاری وزیران، برنامه و خط‌مشی دولت را تعیین و قوانین را اجرا می‌کند.» اولا تعیین خط‌مشی در حیطه اجرا و در محدوده وزیران بوده، یعنی رئیس‌جمهور، رئیس دولت و مسئول هماهنگی هیئت‌وزیران است. ثانیا قرار است خط‌مشی دولت توسط رئیس‌جمهور تعیین گردیده و قوانین اجرا شود. قوانین هم که در قانون اساسی، تعریف مشخصی دارد و عمده آن، قوانین مصوب مجلس و تائید شده از سوی شورای محترم نگهبان است. از سوی دیگر، در ادامه همین اصل از مسئول بودن رئیس‌جمهور در برابر مجلس سخن به میان آمده است.

 

سه. اشکال سخنان رئیس‌جمهور، تنها نقض اصل ۱۳۴ نیست. در بند ۱۱۰ قانون اساسی، تعیین سیاست‌های کلی نظام بر عهده مقام معظم رهبری گذارده شده و ایشان در ماه‌های اخیر، پس از خروج یک‌طرفه آمریکا از توافق برجام و به‌ویژه پس از ترور سردار سلیمانی، بارها از بی‌فایده و بلکه مضر بودن مذاکره با آمریکا سخن گفته‌اند. حال سه اتفاق می‌تواند افتاده باشد، یا رئیس محترم جمهور که حقوق خوانده هم هست، از اصل ۱۱۰ قانون اساسی بی‌اطلاع است، یا مهم‌ترین توافق خارجی دهه‌های اخیر را در چارچوب سیاست‌های کلی نظام نمی‌داند و یا از مواضع صریح رهبر معظم انقلاب پیرامون مذاکره با آمریکا خبر ندارد.

 

چهار. همه این اشکالات یک ریشه دارد و آن‌هم در جمله پایانی این بخش از سخنان رئیس محترم جمهور مستتر است. ایشان همه این‌ها را گفته‌اند که بگویند «باید صدای ما در سیاست خارجی واحد باشد.» طبعا ازنظر ایشان، وحدت صدای ما در حوزه خارجی، اجرای قانون مصوب نمایندگان مردم نیست. صدا باید واحد باشد یعنی همه باید همان حرفی را بزنند که ما می‌زنیم. اما این اشتباه است. هفت سال و نیم مسیر موردنظر شما پیموده شد و دو مجلس راست و چپ پذیرفتند یا کوتاه آمدند، چراکه امید داشتند از سیاست خارجی دولت شما آبی برای معیشت مردم گرم شود. امروز، ناکارآمدی مسیر پیموده شده بر همگان مشخص است. دیگر راه اشتباه پیموده شده، حتی برای یک روز هم پیمودنی نیست.

محسن پیرهادی

عضو هیات رئیسه مجلس یازدهم

ارسال نظر
پرطرفدارترین اخبار